Popust kasni mesec dana

Bez autora
Apr 25 2010

Novi računi za struju, najavljeni kao jednostavniji, osim martovskih skupljih kilovata, doneli su još više nedoumica za potrošače. Iako se zasada ovakvi računi šalju samo Beograđanima, do kraja godine trebalo bi da ih dobijaju svi potrošači na području Srbije.Glavno pitanje pojedinih potrošača u Beogradu ovih dana je zašto im se sada popust od pet odsto obračunava, za plaćanje u roku, samo za deo utrošene struje, mernog mesta i obračunske snage, a ne na ukupan račun sa sve porezom na dodatu vrednost od 18 odsto.

Popust kasni mesec danaNovi računi za struju, najavljeni kao jednostavniji, osim martovskih skupljih kilovata, doneli su još više nedoumica za potrošače.

Iako se zasada ovakvi računi šalju samo Beograđanima, do kraja godine trebalo bi da ih dobijaju svi potrošači na području Srbije.

Glavno pitanje pojedinih potrošača u Beogradu ovih dana je zašto im se sada popust od pet odsto obračunava, za plaćanje u roku, samo za deo utrošene struje, mernog mesta i obračunske snage, a ne na ukupan račun sa sve porezom na dodatu vrednost od 18 odsto.

- Onda popust na račun za struju nije pet odsto nego manji - žali se Beograđanka Sanja Mucić.

- A, ako želim popust moram da ga platim za svega pet dana, iako je obračun rađen čak 12 dana pre isteka roka za plaćanje. Izgleda da je “putovao” od distribucije čak sedam dana.

Kako ističu u Elektrodistribuciji Beograd, nijedan potrošač koji plati račun na vreme i ostvari popust na energetski deo, neće biti oštećen u delu PDV. I u EPS ističu da se radi o poštovanju zakona o PDV, koji dozvoljava davanje popusta korisnicima.

- Umesto dosadašnjeg načina obračuna popusta od pet odsto na zaduženje za tekući period, popust se obračunava na stavku “energija, snaga i merno mesto” - kaže Slavica Stefanović, šef službe za unapređenje tehnologije u EBD.

- U svakom narednom računu za kupce koji su na vreme platili, iznos odobrenog popusta od pet odsto iz prethodnog meseca umanjuje obračun PDV na aktuelnom računu.

Na primeru utrošene struje sa mernim mestom i snagom za 1.000 dinara, popust od pet odsto je 50 dinara. PDV je 180 dinara. Tako ukupan račun iznosi 1.130 dinara. Ako i u sledećem mesecu utrošak energije bude, takođe, 1.000 dinara opet sleduje popust od 50 dinara, ali uz umanjenje PDV od 180 dinara za pet odsto iz ranijeg računa, odnosno za devet dinara. Ukupan račun će biti 950 dinara za energiju i 171 dinar za PDV, zajedno 1.121 dinar.

Prema informacijama “Novosti”, slični obračuni tek slede na području Niša i Kragujevca, a u Vojvodini se odavno popust obračunava samo za energetski deo.

Računi preko neta

Beogradska distribucija uvela je i nove servise za kupce, a informacije su dostavljene uz račun. Omogućen je uvid u račun putem Interneta, tako da ulaskom na sajt EDB kupac može da vidi stanje, zaduženje ili opomenu. Može i da odštampa uplatnicu i račun plati bilo gde u Srbiji. Informacije se mogu dobiti i na mobilni telefon, kao SMS poruka. Sve usluge su besplatne.

Krive su tarife

- Ljudi se žale da je račun komplikovan, ali smo sve učinili da prikaz zaduženja kupca za utrošenu struju bude što jednostavniji - kaže Milan Mirosavljević, direktor sektora za tarife i kupce u EPS.

- Za to što je račun i dalje komplikovan nije razlog u EPS. Komplikovane su tarife koje se primenjuju, a koje i nas, kao i kupce obavezuju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik